Eyeopener: Pain & Gain – Weet jij waarom jij doet wat je doet?

De hele dag maak je allerlei keuzes. Vaak kleine onbewuste beslissingen, maar soms gaat het om een groter of lastiger besluit. En wat doe je dan? 

Wist je dat alles wat we doen voortkomt uit 2 basisprincipes: om pijn te vermijden of om ‘winst’ te behalen. Dit psychologische principe, bekend als Pain & Gain, is de drijfveer achter bijna al onze keuzes.

Simpel voorbeeld: de wekker gaat en jouw warme bed voelt zo comfortabel. De pijn van opstaan en door de regen fietsen is groot. Toch weet je dat je naar je werk moet en jouw kinderen naar school moet brengen. Je vermijdt de pijn van de gevolgen (te laat komen, stress) door de initiële ‘pijn’ van opstaan. Of: je weet dat sporten goed voor je is, maar pfff… tijd en moeite. De pijn die je moet overwinnen is die van jezelf naar de sportschool of een training pushen.

We kennen deze voorbeelden natuurlijk allemaal. En toch laten we ons maar graag tegenhouden door die ‘pijn’…Want, waarom zet jij die stap niet naar die eigen onderneming, waarom maak je die wereldreis niet, wanneer ga je dat boek schrijven, of maak je die carrièreswitch naar het veld dat jou echt inspireert?

Het blijkt namelijk dat we doorgaans sterker gemotiveerd zijn door het vermijden van pijn dan door winst te behalen. Dat zorgt voor het bekende uitstelgedrag of het vasthouden aan ongezonde gewoontes. De pijn om te veranderen voelt te groot, en de toekomstige winst blijft abstract. Een heerlijke rotonde in jouw hoofd, waar je eindeloos op kan rondrijden 🙂

Soms is het ook zo dat we de pijn in onze gedachten extreem groot maken, we plaveien extra drempels en creëren reusachtige beren. Sommigen hebben het tot een kunst verheven om met een waslijst aan argumenten de allerergste pijn te vermijden – om die afslag van de rotonde nooit te nemen. 

Soms maken we in ons hoofd dus iets onnodig ingewikkeld, wat eenvoudig op te lossen is. De sleutel is om te onderzoeken of jouw ‘pijn’ wel reëel is, en of er eventueel hulpbronnen zijn. In mijn praktijk zoek ik naar de oorzaak van deze pijn-drempels. En werken we toe naar een visualisatie, en de stappen die nodig zijn, van de veel groter te behalen winst.

Ja, groei gaat vaak gepaard met ongemak. Maar het is juist het omarmen van die pijn waardoor we onze grenzen verleggen en een nieuwe horizon ontdekken.

Wil je meer weten over hoe mindset coaching jou kan helpen om je comfortzones te doorbreken? Neem contact met mij op. Durf te groeien! 

Visited 3 times, 1 visit(s) today

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *